Aktualności

Projekt budowy studni w Burkina Faso (Koudougou - Afryka) - PROJEKT W TRAKCIE REALIZACJI. MOŻESZ POMÓC...

ZOSTAW ŚLAD Twojej dobroci w dalekiej Afryce. Pomóż wykopać studnie w Koudougou, w Burkina Faso.
Z Tobą to się uda! Zapraszamy do pomocy we wspólnym dziele!
Jeśli masz możliwość i chęć prosimy nawet o niewielkie sumy... Oto nasze konto, wystarczy dopisać "Studnia w Burkina Faso"

Fundacja Misjonarzy Klaretynów ZOSTAW ŚLAD
KRS 0000458125 NIP 626-30-11-866
Bank PKO BP nr konta 45 1020 2368 0000 2102 0414 7906

Oto prośba wystosowana przez naszych Współbraci:

Mission Catholique
Koudougou 01-02-2017 B.P 34 Kouąougou
Missionaires Claretains
Burkina Faso

Fundacja Misjonarzy Klaretynów
ZOSTAW ŚLAD
41-902 Bytom, ul. Gliwicka 16/2015

PROŚBA

Zwracamy się z uprzejma prośba do Fundacji < Zostaw Ślad > o pomoc w sfinansowaniu studni głębinowej na naszej misji w Koudougou w Burkina Faso.
Miasto Koudougou liczy około 100 tys. mieszkańców. Największym tutejszym problemem oprócz biedy ( wszystkim znanej ) to woda. Nie ma w pobliżu żadnej rzeki, deszcz nie pada tutaj od października do czerwca, tj. 8 miesięcy bez kropli wody. Jedyne źródło wody to studnie.
Studnie głębinowe zasilające wodociągi miejskie nie wstarczają. Woda przychodzi do nas po północy, a kończy się 0 5 -tej nad ranem. Są okresy, że w ogóle nie ma wody i zaopatrujemy się w nią u sióstr zakonnych odległych od nas o jeden kilometr.
Nasza misja, czyli Parafia Matki Bożej Miłosierdzia istnieje od lutego 2016 roku. Jest to nowa fundacja naszej Polskiej Prowincji Misjonarzy Klaretynów. Żyjemy i pracujemy w warunkach prowizorycznych. Trzeba wszystko budować od zera: kościół parafialny, klasztor a przede wszystkim salki katechetyczne (są one już w stanie surowym i uczy się w nich 1500 katechumenów).
Podstawowym warunkiem tych wszystkich prac to woda. Misja spełnia już w tej dziedzinie funkcje służebną gdyż udostępniamy dzieciom wodę z wodociągu która napełniamy ( gdy jest ) dwa tonowe zbiorniki. Zdarza się jednak ze wody brak.
Wywiercenie studni głębinowej na terenie misji rozwiązało by ten problem dla misjonarzy, sąsiadów, katechumenów i dzieci, które przechodzą przez nasz teren do szkoły.
Zdajemy sobie sprawę iż koszt jest wysoki, I 1 .000.000 cfa, ale problem wody nie poprawi się tu nigdy i tylko własna studnia jest jedynym wyjściem z sytuacji.
Z naszej strony przewidujemy koło I miliona wkładu, na zbiorniki i podłączenia, konstrukcje pod zbiorniki, oraz poszukiwanie wody przez specjalistów. Włoska Organizacja obiecała pomoc w montażu pompy z zasilaniem słonecznym. Po odjęciu udziału własnego i Organizacji Włoskiej, prosimy o pomoc w wysokości 9.500.000 cfa czyli 14.503 euro.

Prosimy o pozytywne załatwienie prośby.
Przesyłamy serdeczne pozdrowienia. Złączeni w misji i wspólnych dziełach.
Misjonarze Klaretyni z Burkina Faso.

Dodano: 2017-02-16 13:14:44       Zmieniono: 2017-06-23 11:31:29