Projekty Fundacji

Wsparcie sierocińca w Soubre na Wybrzeżu Kości Słoniowej

Ochronka znajduje się na terenie parafii Misjonarzy Klaretynów w Soubré. Została założona niespełna trzy lata temu z uwagi na porzucane małe dzieci. Ochronka działa pod auspicjami parafialnego CARITAS, a kieruje nią jedna siostra zakonna ze Zgromadzenia „Notre Dame du Calvaire”. Oprócz niej w Ochronce pracują 4 inne kobiety opiekujące się dziećmi.

Obecnie jest w Ochronce 12 dzieci w wielu od 2 tygodni do dwóch lat. Są to dzieci, których matki zmarły podczas porodu, którymi nie ma kto się zająć, a które, zwłaszcza w rodzinach niechrześcijańskich są traktowane jako te, które zabiły własną matkę i mają w sobie złego ducha, przez co są porzucane i nikt z rodziny nie chce je wziąć na wychowanie. Ponadto są to porzucane niemowlaki z rodzin patologicznych lub porzucone przez bardzo młode matki. Po pewnym czasie niektóre dzieci są adoptowane, jeżeli uda się znaleźć jakąś rodzinę do adopcji. W ochronce charytatywnie pracują także panie z parafialnego Legionu Maryjnego, które przynajmniej raz w tygodniu sprzątają dom, piorą ubranka dla dzieci itp.

Ochronka nie posiada stałego źródła wsparcia; jej działalność opiera się na darach ofiarodawców. Niejednokrotnie bywa, że opiekunki nie mają finansów na zakup mleka, mydła i innych środków higienicznych, ubrań czy lekarstw.

O. Krzysztof Gierat CMF wizytując ostatnio naszą wspólnotę w Soubre i odwiedzając sierociniec u sióstr na Wybrzeżu Kości Słoniowej, potwierdza bardzo trudną jego sytuację.

Każda pomoc finansowa udzielona tym dzieciom zapewni im na kolejne tygodnie najbardziej potrzebne środki do życia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TŁUMACZENIE:

Soubre 21.01.2016 r.

Drodzy Przyjaciele.

W miesiącu październiku otrzymałam sumę 1.000 € od Fundacji ZOSTAW ŚLAD Misjonarzy Klaretynów przekazaną przez misjonarza klaretyna Walentyna N’Guessana (proboszcza parafii w Soubre, gdzie razem pracujemy).
Przeliczając 1.000 € tj. 655.000 cfa.
Chcemy bardzo serdecznie podziękować za Wasze wsparcie. Pomoc dotarła w bardzo trudnym dla nas czasie, kiedy mieliśmy wiele różnych wydatków. Dzieci, pracownicy ośrodka i siostry z całego serca dziękują za Waszą hojność i gotowość dzielenia się z innymi. Liczymy na dalszą pomoc w naszym dziele misyjnym pomocy dzieciom. Zapewniamy o naszej stałej modlitwie. Prośba.
Chcemy zaprezentować naszą najpilniejszą potrzebę. Pisaliśmy już o tym projekcie w ubiegłym roku, ale nie mieliśmy środków na realizację.
Musimy kupić nowy piec gazowy, gdyż stary, zniszczony nie nadaje się do użytku. W planie mamy także malowanie części budynku, zakupić nowe prześcieradła, zasłony w dziecięcych pokojach i umywalki.

Siostra Maria

W załączniku siostry przedstawiają dokładne rozliczenie z ostatnio otrzymanej kwoty 1.000 euro czyli 655.000 cfa. Pieniądze zostały wydane na: żywność (mąka, ryby, mleko w proszku), higienę, lekarstwa, fakturę za wodę, drobne reparacje, węgiel drzewny, gaz.

Kosztorys na następny projekt pomocy dla sierocińca w Soubre (piec gazowy, malowanie, pościel, zasłony itp.):