Jak już wcześniej pisaliśmy wystawa - kultura materialna ludów Afryki Zachodniej - 30 lat pracy Misjonarzy Klaretynów w Afryce Zachodniej –która eksponowana była w Kolbuszowej, Strzelcach Opolskich oraz Gliwicach obecnie, dzięki uprzejmości dyrektora Pana Grzegorza Kurki, prezentowana jest w Muzeum Historii Ziemi Kamieńskiej w Kamieniu Pomorskim. W dniach 14.09.-18.09.2023 odwiedzający wystawę uczniowie szkół, mieszkańcy oraz turyści mieli okazję wysłuchać prelekcji Ojca Romana Woźnicy CMF prezesa Fundacji o pracy misjonarzy. Sam pracował 20 lat na misjach na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Szczególnymi gośćmi byli Jego Ekscelencja ks. arcybiskup Andrzej Dzięga metropolita diecezji szczecińsko-kamieńskiej oraz proboszcz konkatedry pw. św. Ottona w Kamieniu Pomorskim ks. kanonik Dariusz Żarkowski. Księdza arcybiskupa bardzo zainteresowały prezentowane eksponaty jaki i efekty pracy misyjnej klaretynów.

Udzielił również swojego błogosławieństwa dla pracy i dzieł Fundacji – bardzo dziękujemy!

Wystawa prezentowana będzie w Kamieniu Pomorskim jeszcze co najmniej do polowy października 2023 roku. Zapraszamy, bo warto!